I Stockholm passade jag på att ordna med visum till sommarens Asienresa.

Att skaffa visum är inte svårt, möjligtvis lite krångligt och tidskrävande.
Jag och mamma begav oss till Vietnamesiska ambassaden i Örby på fredag förmiddag för att lämna in passen. På hemsidan stod inte några priser och efter att ha sökt runt lite på nätet erbjöd en del online-resebolag visum för ca 56 USD vilket motsvarar ca 350kr.
Jag hade tagit med mig 600kr och tänkte att jag hade gått om marginal… Det var fel!

Priser för Vietnamesiskt visum:

Beskrivning Giltighetstid Pris
Visum – en inresa 1 mån 500 kr
Visum – flera inresor 1 mån 650 kr
Express handläggning + 150kr
Posthantering – 1 pass + 70kr
Posthantering – 2 pass + 100kr

Öppettider: Mån-Fre 9.00-11.30 14.00-16.30

Jag och mamma kom på fredagen precis innan lunch och eftersom jag inte hade med mig tillräckligt med pengar fick vi komma igen efter klockan två. När vi kom dit hade jag och V bestämt oss för att hoppa över Kambodja för att slippa stressa i Vietnam så vårt totalpris blev 1100kr för två pass som skulle postas i rekommenderat brev till oss.

Idag kom jag på att jag med hjälp av M kunde hämta upp passen idag och lämna in dem i stan på Kinesiska ambassaden innan jag åker hem. :)

Det blev dock lite problem på ambassaden när jag ville ha tillbaka pengarna (100kr för posthanteringen). Plötsligt var det väldigt svårt med ekonomisystemet och om de skulle betala tillbaka behövde de göra om alla transaktioner sedan vi var där sist och de hade redan beställt rekommenderat brev och då skulle de få betala för brevet ändå fast jag inte skickade.
Tur att jag hade M med mig som vet hur man ska säga ifrån. Hon frågade rakt ut: Har ni betalat för att skicka brevet? Svaret var nej, men det skulle bli sååå fruktansvärt krångligt om vi ville ha tillbaka pengarna. Ok, sa M och så väntade vi.
Efter en liten stund sa de att jag kan få pengarna, men handläggarens egna pengar från hennes plånbok.
-Vad snällt, sa jag. Hoppas du får dem av den ekonomiansvarige snart.
-vi får väl se om jag får det, möjligtvis nääästaaaa mååånaaad. (Stor suck).
M sa att de troligtvis ville att vi skulle agera typiskt ”svenskt” och säga.
-Nejmen om det blir jobbigt så gör det inget, ingen fara behåll dem. Men vi är studenter så vi reser hellre för pengarna! :P

Nu är första visumet klart! Check! :)

20110530-044928.jpg

20110530-045028.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation