Fredag 15 juli 2011

Den här morgonen var det dags att prova min traditionella vietnamesiska klänning – Ao Dai. Klänningen är en present från Quyen och det var hon som valde tyget och färgerna till klänningen.

Om Ao Dai
Man vet inte riktigt var denna traditionella klädsel har sitt ursprung ifrån men man har hittat inristningar från Bronsåldern som är några tusen år gamla som visar att kvinnor bar långa klänningar med två slitsar på sidorna. Inristningarna är gjorda på Ngọc Lũ trumman (Ngọc Lũ drum, Ngọc Lũ I) som räknas som en av de mest värdefulla objekten från Dong Son kulturen under Bronsåldern.
Det finns även dokumentation från Văn Lang, den första vietnamesiska nationen, som säger att de vietnamesiska förfäderna bar långsida dräkter med en slits på vänster sida.
I dagens Vietnam används dräkten både vid formella tillställningar och till vardags, vissa skolor använder den som skoluniformer, vissa arbetsplatser använder den som företagets uniform.
Varje klänning skräddarsys speciellt för bäraren och det finns ingen massproduktion av dräkterna, de är helt individuella. Varje klänning/dräkt är därför helt unik.

Min klänning har mönstret av lotusblommor som är Vietnams nationalblomma.

Här nedanför är en video jag spelade in i Umeå med många av mina vietnamesiska vänner när de bär sin Ao Dai. Som ni ser är de högst personliga och man väljer vilka färger och mönster man vill ha på sin klänning. En Ao Dai kan göras billigt eller nästan hur dyrt som helst beroende på var man köper klänningen, materialvalet och designen. Min fina klänning kostade ca 200.000 dong i tygkostnad och 200.000 för sömmerskans arbete. Det motsvarar ungefär 60kr+60kr svenska kronor, eller totalt 12 €.

[videofyme id=”75547″ width=”500″ height=”380″]

Bilderna nedan har jag lånat från vänner.

Bilden ovan och nedan är från den tradtionella delen av Anh och Châu’s bröllop.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation