Fredag 15 juli 2011

En av våra kulturella dagar då vi bestämde oss för att göra ett besök på War Remnants Museum efter att Marcus berättat att det verkligen var värt ett besök. Museet var stort och modernt med två våningar av utställningar samt ett område utanför där bandvagnar, helikoptrar och flygplan stod uppställda.
Vi hann inte se allt, det var mycket att läsa om och många saker att se. Vi såg fotografierna på översta våningen som var tagna av fotografer som rapporterade från fronten, många av dem dog i tjänsten medan de försökte visa omvärlden hur kriget såg ut på nära håll.
Bilderna och texterna var verkligen starka, man blev illa till mods och det är svårt att tänka sig att detta faktiskt hände så nära i tiden. Jag har inte varit så intresserad av historia tidigare men resor gör det verkligen mer intressant och jag kommer att läsa på mer om Vietnams historia framöver.

V tyckte att jag såg så nere ut på alla bilder inne på museet, men det var svårt att se glad ut när man såg dessa bilder. Fotografiet bakom mig visar en pojke som springer naken i en Agent Orange besprutad skog som är mycket giftig. De långsiktiga konsekvenserna efter kriget finns fortfarande kvar då miljontals vietnameser blev exponerade och giftet har gjort att det fortfarande föds massor av barn med grava missbildningar på grund av detta.
Ämnet Agent Orange togs fram för att avlöva/döda träd så att vietnamesiska soldater inte kunde gömma sig i skogen, tyvärr hade man inte tänkt så mycket på konsekvenserna av störa områden död skog och gifter som skadat miljoner människor, både vietnameser och amerikaner.

Hitta till museet: Google Maps
Address: 28 Vo Van Tan Street, District 3, Ho Chi Minh City
Inträdesavgift (entrance fee): 10.000 dong (ca 3 SEK, ca $0,5 USD)
Öppetttider: 08:00-11:45 och 13.30-16:45 dagligen
Mer information:

Wikipedia – om museet
Wikipedia – agent orange (svenska)
Wikipedia – agent orange (english)

 

One Thought on “Krigsminnesmuseet

  1. Mäktig Trophy-park dom har där. Säkert mycket skrot och lidande som blev kvar efter det där kriget.

    Svar: Ja verkligen, förut hette den ”The House for Displaying War Crimes of American Imperialism and the Puppet Government of South Vietnam” senare the Museum of American War Crimes så man förstår att det har varit viktigt för dem att visa vem som utfört detta mot dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation