Alltså det här med att föda barn… alla, även jag, fokuserar eller är oroliga för smärtan under förlossningen. Sedan tror man ju liksom att man har allt avklarat.

Tre dagar efter förlossningen så gör det ont lite överallt och man känner sig ordentligt mörbultad.
Jag har ont i rygg, axlar och nacke, känns som träningsvärk ungefär.
Livmodern håller på att dra ihop sig igen så i magen har jag som kraftiga menssmärtor. Dessa är jag dock ganska glad över för det innebär att jag kanske får tillbaka min midja nån gång i framtiden.
Bröstvårtorna och brösten ömmade av att jag ammat Ylva, men det hade jag hört att det var övergående så jag har glatt lagt henne till mina ömma bröst.

Idag kom jag till insikten av att precis inget med förlossningen eller amningen var särskilt svårtolkat i efterhand. Jag har läst många forumtrådar med frågor som; Hur vet jag att vattnet gått? Hur märker man att råmjölken ersatts av den ”vanliga” mjölken? osv.

Jag hade i och för sig en för tidig vattenavgång där jag hela tiden gick och läckte små mängder vatten, men när barnmorskan tog hål på hinnorna och ca 2 liter vatten rann ut på britsen och ner på golvet, då insåg jag att okej NU HAR VATTNET GÅTT!

Efter att ha ammat Ylva i tre dagar och fått mer och mer ont i brösten och ömmande bröstvårtor så funderade jag ju på om det är så att min mjölkproduktion kommit igång eller inte. Det senaste dygnet har Ylva inte velat amma någon längre stund och då satt jag här och tänkte att eftersom min mjölkproduktion säkert kommit igång nu så behöver hon inte amma och dricka så mycket för nu kom det säkert mer mjölk varje gång hon tog bröstet, inte för att jag kände det, men det var så jag tänkte.

Senare under dagen vaknade jag med Kissie-bomber och mina små A-kupebröst hade nu blivit ett par välfyllda och stenhårda C-kupor. Det ser seriöst ut som om jag har gjort ett väldigt lyckat bröstjobb och brösten står rakt ut från kroppen och behöver knappast något stöd, de står i givakt helt av sig själva.
Snyggt tycker soldaten, AAAAAAJ!!! säger jag. Jag som alltid har haft mini-bröst har ju funderat ibland på om jag ska skaffa bröstimplantat men jag sa till älsklingen att påminna mig om den här smärtan om jag får för mig att operera brösten.
Jag kan i alla fall lugnt konstatera att jag nu inte behövde fundera på om mjölkproduktionen kommit igång eller inte för NU HAR MJÖLKEN RUNNIT TILL!

Sliten värkande mammakropp som gått från 70kg till 63kg på tre dagar!

3 Thoughts on “Vatten och mjölk i en riktigt mör kropp!

 1. Jag hade för mig att brösten växte när man blev mamma, och sen fortsatte vara den storleken? Eller var det bara rent önsketänkande?

  Förresten: Vilken skillnad på kroppen! Tänk om man bara kunde gå ner 7 kilo så där :D

 2. Dina bröstvårtor kommer att blöda och du kommer gråta av smärta när du ska amma, men mitt råd är: av med bh och ha bara ett löst sittande linne eller t shirt och smörj med mjölken som droppar ut när du ammat klart så lovar jag att det släpper. Efter nån vecka känner man nästan inte att man ammar.
  Men härda ut! Det blir bättre!!
  Hade samma problem med min dotter gällande tiden hon sög. De ska få i sig 30 ml mjölk, och är du osäker på hur mycket hon får i sig kan du ju pumpa och ge henne flaska efter varje gång hon ammat så du vet att hon får i sig tillräckligt.

  Välkommen i den fantastiska mamma klubben :)

 3. En till rolig nyhet i allt – såg att du vunnit snuttekatten! Grattis till det också. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation