Igår efter vår fika på Espresso House och lite fönstershopping i Gallerian så trotsade jag och Helena höstrusket och promenerade ut på Skeppsholmen för pressvisningen av Sol Invictus och 50 000 luxModerna museet.

I inbjudan stod det att det var matperformance. Hur spännande är inte det? När jag gick dit hade jag ingen aning om vad det var?

Efter att ha skakat av oss snöslasket och regnet så bjöds vi på bubbel med kanel (beställningsvara på systembolaget) och skånsk äppelmust (alkoholfri).

Stämningen byggdes upp och föreställningen började…

En man sitter och klipper koncentrerat i en tidning, lokalen i tyst och vi tittar spänt på mannen med förväntan. Rummet fylls av saxens blad mot pappret. Klipp, klipp, klipp.

Poesi om längtan efter ljuset, läses med stort allvar och plötsligt är skådespeleriet mitt ibland oss och bryter vår personliga sfär. Vi blir interaktiva med föreställningen, blir vår egna längtan efter ljuset speglad i dem som ska lysa upp oss för en kväll?

Mannen med saxen satt sig på stolen som jag ställt min äppelmust på… Han satte sig bekvämt bakåtlutad och skålade med oss och drack min must. Jag blev helt paff!

Vi fick ta del av en av förrätterna som serveras genom att gå in i föreställningen och ta plats i scenrummet. Traditionella julsmaker komponerade tillsammans i olika stationer. Hämta bröd, ringla på ostkräm, garnera med krasse och toppa med laxrom.
Fantastiskt roligt, och bara en av flera förrätter.

Under den riktiga föreställningen som har premiär idag tas man med från rum till rum, där dans, musik, poesi och interaktion blir en aktiv del av en fantastisk måltid. Maten serveras vid 30 meter av bord, fyllda med julens delikatesser och fantastiska uppträdanden.

Finalen, efterrätten, en ljusshow i sig. Tusentals med små munsbitar utplacerade på ett bord. Varje bit som en del av ett ljusspektrum att ätas av. Som att äta sig in i ljuset. För varje bit du äter släpps en ljusstråle fram upp ur bordet och lyser upp rummet.
Så kanske kommer gästerna att tillsammans hitta ljuset, (om de har plats för tillräckligt med efterrätt).

Visst låter det fantastiskt? Jag gick därifrån med ett leende och drog åt kappan lite hårdare för att inte så uppenbart träffas av kylan och mörkret på vägen hem.

Sol Invictus och 50 000 lux har premiär ikväll och har totalt 8 föreställningar.
Det är svårt att förklara vad det är men jag skulle säga ett spektakulärt julbord med interaktiv teater/dans/show.
I biljettpriset ingår dryckespaket och biljetter kan bokas på ticnet och större sällskap bokas via epost.

Jag gläds med alla som får uppleva detta!

One Thought on “Sol Invictus och 50 000 lux på Moderna museet

  1. Pingback: Sol Invictus och 50 000 lux – julbord på Moderna museet – akt 1 | What I want!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation