Nu när Ylva har flygit sina första flygturer så kan vi dela med oss av lite tips här i bloggen.
Det är inga väl beprövade råd eftersom vi bara flugit fram och tillbaka till Rom, totalt 4 flygresor, men de fungerade för oss.

  • Fråga efter en fönsterplats vid check-in om du vill amma på planet. Eftersom vi var fyra som flög fick alltid någon en fönsterplats som jag kunde få, men annars kan man be om det när man checkar in så får du lite mer avskildhet. Se också till att ha gjort allt nödvändigt (som toabesök och blöjbyten) innan ombordstigningen på planet så slipper du lämna din plats sen. Funkar bara på kortare flygningar, men man flyger kanske inte jättelångt första gångerna med bebisen.
  • Familjer med bebis får gå på först på planet, utnyttja den extra tiden till att ordna en bekväm plats med allt du behöver. När man flyger med en liten bebis får man gå ombord på planet först, om man flyger ekonomiklass får man gå ombord efter att alla i första klass gått ombord eller när första klass kön har ett tillfälligt uppehåll. Detta är något som flygbolagen ropar ut i högtalarna men om man känner sig olustig med att segla förbi hela kön kan man ställa sig i kön tidigt så blir det inte lika tydligt. Varje gate vi väntade vid hade ett speciellt område bredvid kön där man kunde vänta om man hade ett rörelsehinder, var ensamresande barn eller hade en liten bebis.
  • Vi såg till att Ylva var lite hungrig när det var dags att flyga så att hon gärna ville ta bröstet och amma när det var dags för planet att lyfta. Det var dock svårare att planera in att amma vid rätt tillfälle än vi trott. För när det är dags att lämna gaten och köra ut på startbanan så satte vi på bältet och la henne redo men om hon var väldigt hungrig då så hann hon äta upp all min mjölk innan vi hunnit lyfta. Så det bästa var att låta Soldaten ha henne så länge som möjligt och sedan tog jag Ylva precis när det var dags för mat. Förbered även gärna med vällingflaska/vatten i nappflaska och napp.

IMG_1782e

Här ammar Ylva i sin första flygning.

  • Be personalen om hjälp. Flygvärdinnorna ombord var väldigt vänliga och ordnade gärna med varmt vatten till välling eller gröt. Vi bad om en kudde att ha under Ylvas huvud när jag ammade och en filt när det blev lite kyligt på planet.

IMG_1783e

Ylva somnade direkt på planet och sov hela vägen till Amsterdam.

  • Ta med extra mat till långa mellanlandningar och vällingpulver i skötväskan. Det finns ofta barnmat på flygplatserna, men ta gärna med en burk att ha i handbagaget eller förbered en burk med lite vällingpulver i som man kan hälla i varmt vatten i. När vi fick vänta på vårt bagage i två timmar i Rom hade det varit skönt att ha med lite mat till Ylva, jag ammade istället men hade gärna gett lite gröt.
  • Checka inte in barn(paraply-)vagnen. Vi fick låna en smidig stroller från Elodie Details på resan. Något vi inte visste om var att paraplyvagnar under 8 kg som lätt går att fälla ihop (och får plats på bagagehyllan) kan checkas in som handbagage. Vi hade missuppfattat den regeln och trodde att vagnen var tvungen att hålla samma mått som annat handbagage, men det behövs alltså inte. Vi hade gärna haft vagnen att lägga Ylva i under mellanlandningarna och under de två timmar vi väntade på vårt bagage i Rom. Jag slängde avundsjuka blickar på de som körde runt med sina vagnar på flygplatsen. Nästa gång…

IMG_8955e

Med fina Stockholm Stroller från Elodie Details.

One Thought on “Flyga med bebis – Tips från en förstagångsflygare

  1. Så skönt att det ändå gick så bra. Känns som att det är lite att tänka på, får nog gå tillbaka till ditt inlägg senare i år när det eventuellt är dags :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation