För inte så länge sedan skrev jag om när jag och Helena besökte Moderna museetpressvisningen av Sol Invictus och 50 000 lux. I lördags fick jag möjligheten att få besöka julbordet som presenteras som Årets ljusaste julbord – en matperformance utöver det vanliga!

Imorgon är sista föreställningen, så för den som vill uppleva detta ovanliga julbord får skynda sig att boka bord på Ticnet innan det är försent!

Jag fick med mig Sophia, Ylvas gudmor, att möta snöstormen och slasket för att tillslut komma få uppleva Sol Invictus och 50 000 lux. Jag trodde jag visste efter att ha sett pressvisningen men den riktiga upplevelsen var alldeles unik och väldigt svår att förklara.

Sol Invictus fordrinkEfter att ha hängt av oss i garderoben fick vi en gaffel och ett program, sedan styrde vi stegen mot baren där det bjöds på en julig fördrink,  WineWorlds Kiro Z’Epices (beställningsvara på Systembolaget, 149kr). Kiro Z’Epices är gjord på champagnemetoden med dubbel jäsning och har fått smak av pepparkakskryddor. Perfekt som fördrink eller som avslut på en trevlig julmiddag.

Vi läste programmet i baren och spänningen steg medan vi väntade på att föreställningen skulle börja. Så här stod att läsa i programmet:

Vaddå Sol invictus och 50 000 lux?
Sol Invictus, latin ”Den obesegrade solen”, var en romersk reliogion, tillägnad solguden Elagabalus Sol Invictus. Romarna höll en festival den 25 december som de kallade Dies Natalis Solis Invicti, ”den obesegrade solens födelsedag”. På 300-talet byttes högtiden ut mot firandet av Jesu födelse och blev således en kristen högtid, julen.
Föreställningen är en hyllning och en längtan till ljuset! I föreställningen offrar vi även till solen! Grisen blir ett offer och alla delar ska serveras, även blodet! Men i fast form som en krispig blodpudding…

Första akten inleddes med att vi fördes mot foajén och i vi ställde oss i en ring runt de personer som satt i miljön. Det lästes Strindberg, flåsades i en mikrofon, dansades modern dans blandat med pantomin och stolar drogs över golvet. Intrycket var kaotiskt, det fanns ingenstans att sitta och ingenstans att fly. Gästerna blev hela tiden knuffade in mot mitten och vi blev en del av scenen, en del av föreställningen. Det gick inte att bara vara en åskådare på avstånd.
Unga kvinnor i blå klänningar och vita förkläden marscherade in och hon som gick längst fram spände ögonen i mig och tog mig under armen och ledde mig till en av stationerna. Jag fick en burk i handen och hon bad mig ta två morötter som hon med våld pressade ner i en köttkvarn och jag höll min burk under. Detta var Glasmästarsill med prästostkräm, picklad lök och morotstartar.

Sol Invictus forrattDen andra förrätten var len äggröra med knäcke, nyklippt krasse, forellrom och morotspapper. Rätten sattes ihop av flera stationer som man gick runt och fick där de olika ingredienserna pålagda.
Resultatet blev riktigt vackert!

Sol Invictus forratt 2IMG_8664

Den sista förrätten var helt fantastisk, isad lax i bit med äppelcidervinäger-marinad, strössel av pumpakärnor, rostat bröd och blommor, toppat med morots- och ingefärspasta. Jag har ingen bra bild på skålarna, men man fick ett par pinnar, tog en laxbit och doppade den i marinaden och sedan i strösslet. Den här rätten var så populär att några stannade vid denna station och hade kunnat fortsätta här. En gäst ville ha stationen för sig själv, ett bra betyg till kockarna!

IMG_8665e

Sol Invictus forratt dansFörrätten var som ett stort mingel av förvånade, glada och nyfikna människor om vartannat. Allt uppblandat med artister som dansade, läste och spelade runt oss, förföljde oss och krävde plats i vår personliga sfär. Jag skulle beskriva förrätten som kaotisk, omvälvande och lite störande med inslag av goda rätter. När akten var slut undrade man vad som skulle komma härnäst.
Plötsligt blev vi inropade i akt 2….

IMG_8684e

One Thought on “Sol Invictus och 50 000 lux – julbord på Moderna museet – akt 1

  1. Pingback: Sol Invictus och 50 000 lux – julbord på Moderna museet – akt 2 | What I want!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation