I förra inlägget skrev jag om Moderna museets julbord Sol Invictus och 50 000 lux – en matperformance utöver det vanliga! Idag är sista föreställningen, så för den som vill uppleva detta ovanliga julbord får skynda sig att boka bord på Ticnet innan det är försent!

Här kommer fortsättningen; akt 2 – varmrätten. Den började med att vi blev placerade vid ett långt långbord som rymde oss alla. Det var ganska mörkt och man såg inte bordet så bra i det lila- skimrande skenet.

IMG_8698

När vi slagit oss ner vid bordet var det lätt att få kontakt med de andra gästerna vid bordet som satt runt omkring. Jag tror allt stök och kaos i den första akten gjorde oss mindre reserverade och mer öppna att ha trevligt i goda okända människors sällskap.

Sol Invictus varmratt 1Den första varmrätten var redan framdukad när vi slog oss ner. Den serverades på en halv tallrik som var delad på mitten. Äppelgröt, torkad grönkål, lingondamm och nystekt blodpudding. Efter att vinet hällts upp kom de unga tjejerna i vita förkläden tillbaka och lade upp blodpudding som de bar i små påsar på magen. Mycket märkligt, men gott!

IMG_8701e

Den andra delen av varmrätten var även den ett väldigt intressant sätt att få till en konversation med bordsgrannen. Vi blev serverade nya tallrikar med budskap och vissa tallrikar hade även en kroppsdel i keramik. En av mina bordsgrannar till höger fick ett öra och Sophia fick en navel.
Det var vinägerbakad fläsksida, senapsbakad fläskrulle på rapsgris med kumminkokt kål.

IMG_8694e

Den här delen var verkligen en favorit, jag njöt av varje tugga. Väldigt gott! Sist men inte minst kom den sista rätten in, rödvinsbräserad lägg med syrad kål, egenstoppad korv och brödkakor. Här missade jag ju stort med att inte få en snygg bild på detta men jag var alldeles för upptagen med att prova allt gott och konversera med mitt sällskap.
Sol Invictus diktMellan rätterna lästes dikter ur August Strindbergs ”Ett drömspel” och Edith Södergran. Vi fick lappar med strofer att läsa och ibland bröts våra konversationer av med Lill Lindfors ”En sån karl” i högtalarna. Vid bordet hade vi också utsikt över Stockholms hamn, helt underbart!
Efter en fantastiskt varmrättsakt så fördes vi vidare till efterrätten!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation