Som ni vet håller jag på att ta körkort på Odenplans Trafikskola! Min plan är att ta körkort innan Soldaten har åkt iväg på utlandstjänst, så jag har ca 2,5 månad kvar på mig att klara uppkörning och teoriprov.

Idag ska jag ta min sjätte körlektion och om jag har förstått det rätt ska vi lämna parkeringen på PrisXtra och ge oss ut till ett annat övningsställe. Spännande.

Här kommer en liten sammanfattning av mina tidigare lektioner. (Lektion 1 och Lektion 2 har jag skrivit om tidigare.)

Lektion 3

Den tredje lektionen var jag fortfarande kvar på krypkörningsmomentet. Jag trodde ju att det här var något jag kunde sedan innan och så höll vi fortfarande på med krypkörning. Förvånande nog kändes den här lektionen hur bra som helst. Jag kröp fram långsamt på parkeringen och kontrollerade farten med kopplingen utan att vara rädd för att bilen skulle hoppa iväg med mig. Jag insåg att det var viktigt att verkligen behärska bilen och grunderna för att kunna gå vidare och bli en säker förare. De tre första lektionerna har verkligen varit bra övning, det känns som om det behövdes några gånger innan hjärnan och kroppen fattat vad den lärt sig.

Lektion 4

Det här var första lektionen då vi hade backning på schemat. Vi provade att backa runt på parkeringen och fast jag trodde att jag var ganska bra på att backa kände jag att jag inte hade kontroll över hur bilen rörde sig när jag backade.

När jag tänker på den här lektionen kommer jag mest ihåg att jag svettades och att jag kände att det här inte gick så himla bra. När vi backat en stund gick vi istället över till att köra runt på parkeringen och växla upp och ner mellan 1:ans och 3:ans växel och stanna vid ett utsatt mål.

När den här lektionen var slut kändes körkortet långt borta, men jag pratade med Lasse som äger körskolan och han berättade att om man går fram för fort så kan eleven misslyckas med övningen och bli besviken på sig själv. Det är därför viktigt att man avslutar en lektion positivt så att eleven är motiverad när man ska öva nästa gång.

Lektion 5

Vi besökte PrisXtra parkeringen där jag har haft alla mina lektioner hittills. Den här lektionen var det lite mindre bilar på parkeringen så Lasse gick ut och hämtade en kon som jag fick backa runt.
Jag kände mig ganska osäker på backningen, trots att jag backade lektionen innan så kändes det inte alls bättre den här lektionen.

Övningen var att jag skulle backa i en åtta men jag var tvungen att köra framåt en gång för att jag kom fel och inte riktigt hade koll på var bilen var någonstans. Davut visade mig på sitt block med hjälp av en leksaksbil att vridaxeln på bilen är på de bakre hjulparen, så jag fick en bättre förståelse för hur bilen rör sig när jag backar.

IMG_5160e_zoom

Bild ur körskolans instruktionsbok.

Efter att ha blivit instruerad hur jag skulle backa en gång så klarade jag att backa runt i en åtta och starta och börja på samma ställe. Jag kände mig jättestolt över att jag förstått och kunnat fullfölja övningen utan att ha fått motorstopp eller varit i behov av hjälp!

IMG_5162eIMG_5167e
När jag i ögonvrån såg att min körlärare Davut log när jag tog sista svängen innan vi var tillbaka vid startpositionen blev jag hur glad som helst. :)
Vi avslutade körlektionen med att köra runt på parkeringen och öva på att växla mellan 1:an och två:an.

Så det ska bli väldigt spännande att fortsätta få köra idag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation