Jag fick en fråga om hur det fungerade att vara gravid med narkolepsi. Jag skriver svaret här eftersom det kanske är fler som undrar.

Innan graviditeten åt jag medicin mot tröttheten. Jag hade inte haft medicinen så länge när jag blev gravid och hade precis börjat vänja mig vid ett liv utan trötthet och kunde fungera som alla andra. Att då få veta att medicinen inte fick tas under graviditeten var ju självklart ett bakslag, men självklart nödvändigt.

I början av graviditeten var jag väldigt väldigt trött och sov mycket. När vi flyttade till Stockholm i januari 2012, då jag var i tredje månaden, hade tröttheten avtagit lite och jag jobbade heltid. Allt kändes okej men ibland kände jag mig så trött att jag fick gå runt lite för att inte somna.
När jag var i sjunde månaden meddelade jag själv min arbetsgivare att jag var så trött att jag inte tyckte jag gjorde ett bra jobb. Jag blev sjukskriven tre månader före BF men Ylva kom tre veckor för tidigt så då började föräldraledigheten istället.

Jag hade inte superroligt under min ”lediga tid” under sjukskrivningen. Jag tror att jag upplevde väntan längre än många andra eftersom jag var tvungen att sysselsätta mig själv. Jag gick på trädgårdsmässa, påtade på uteplatsen, bakade och försökte träffa vänner som hade tid på dagarna.

När Ylva kom kände jag först inte av narkolepsin alls. Jag fick rådet att om vardagen inte fungerade kunde jag sluta amma och börja ta medicinen igen. Men jag ville verkligen amma så länge som möjligt och det har gått bra med amningen och jag har knappt alls känt av narkolepsin. Min läkare såg inget hinder för mig att ta körkort och jag är själv medveten om att jag bör vara försiktig med att köra när jag känner mig trött.

Eftersom vi har ett ganska lugnt tempo hemma så har det gått bra, jag tror inte att det hade fungerat att jobba utan medicinen nu. I nuläget försöker jag sluta amma och när jag har slutat helt så kommer jag börja ta medicin igen.

Jag tycker självklart att det har varit värt allt jobbigt för att få Ylva, men jag är inte helt övertygad om att jag kommer vilja skaffa många fler barn eftersom jag inte gärna vill vara sjukskriven under så lång tid.

IMG_1213e

Trött hund, trött bebis (Ylva 3 mån) och trött mamma.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation