03_0003

Ylvas första kampanj, Polarn o. Pyret sommaren 2013.

Jag får ofta frågor om hur det fungerar om man vill att ens barn ska bli barnmodell och hur man ska göra. Därför har jag skrivit ihop det här inlägget för att dela med mig av mina erfarenheter. Vi har inte hållit på med detta mer än ett år, så vi kan absolut inte allt och eftersom Ylva är liten fortfarande är ju våra erfarenheter väldigt begränsade.

Ylva har varit barnmodell sedan hon var runt 9 månader. Hittills har hon hunnit göra kampanjer för Polarn o. Pyret, H&M, Semper och Bambino. Hon har även varit med som statist i ett klipp av Partaj.

HM FW1314 brun

Ylva för H&M under hösten 2013

Jag känner till två sätt att få möjligheten att vara med på fotograferingar:

Modellagenturer
Det vanligaste sättet att få modelljobb är att tillhöra en modellagentur. I storstäderna finns flera agenturer och man kan oftast skicka ansökningar via formulär på deras hemsidor eller via mail. Sök på barnmodell och agentur i den stad du bor så borde de komma upp på Google. När Ylva var lite mer än ett halvår ansökte jag för Ylvas räkning till flera modellagenturer men fick oftast inget svar. Om jag fick svar så bad de mig att återkomma senare med nya bilder då deras register var fulla eller så tackade de helt enkelt nej.Om du har turen att få ditt barn antaget till en bra agentur kommer de att arbeta för att hitta jobb som passar sina modeller. De har kontakter inom mode- och tv-världen och får veta vilka företag som behöver modeller. Sedan bokar de in sina modeller att gå på castings. Att ha en agentur gör det mycket lättare att få jobb, men det kan vara svårt att bli antagen.

Även fast Ylva inte är knuten till en agentur så vet jag några saker som är viktiga att tänka på:

 • Seriösa agenturer tar inte betalt för att ha dig i sina register.
 • Seriösa agenturer tar inte betalt för att fotografera ditt barn.
 • Seriösa agenturer tar inte betalt för sina tjänster, punkt.
 • Om en agentur tar in ditt barn i sitt register är det inte säkert att de tillåter dig att vara med i andra register. Kontrollera detta med din agentur så att du inte trampar dem på tårna.
 • Agenturen tar betalt när du får betalt. Agenturen fakturerar uppdragsgivaren/kunden tar sedan en procentdel från pengarna (oftast 50%) och betalar sedan ut resten av pengarna i lön till ditt konto.

IMG_6472_c

På castings och fotograferingar är det ofta långa väntetider. Förbered med underhållning och något att äta så att ditt barn är på så bra humör som möjligt när det är dags.

Modelljobb utan agentur
Att hitta modelljobb utan en agenturs kontakter kräver en del tid och arbete. Ungefär som när man söker jobb kan man registrera sig på sajter som förmedlar modelljobb. Ylva är registrerad på statist.se och det är där hon har fått kallelser till castings. Men förutom att registrera en profil så kan man hitta annonser och notiser i tidningar, på olika företags hemsidor/bloggar eller facebook. Det gäller att hålla ögonen öppna och hålla koll på alla möjligheter.

Jag har fått frågor både från vänner, bekanta och främlingar om jag kan ta med deras barn på öppna castings. Sanningen är att jag inte sett mer än någon enstaka öppen casting där vem som helst kan komma för att provfotas. Ofta är urvalet väldigt specifikt till en storlek och/eller ålder och oftast får modellerna en personlig inbjudan från sin agentur eller via förmedlingssajter att komma till en casting. Därför kan man inte ta med mammagruppen och deras bebisar.

Att tänka på om man söker modelljobb själv:

 • Att bli kallad till casting är lite av ett lotteri. De allra flesta barn är söta, det handlar mest om att ha ett glatt barn i rätt ålder och storlek. Det spelar ingen roll hur sött ditt barn är om barnet inte har storleken som efterfrågas.
 • Du kan få många kallelser till castings under en period för att sedan inte höra något alls under långa perioder.
 • Om du blir bokad för jobb utan agentur får du behålla hela arvodet själv, vilket krasst är dubbelt så mycket som någon som tillhör en agentur.  Åh andra sidan så måste du lägga ner massor med tid på att hitta castings och kommer antagligen inte ens höra talas om de flesta tillgängliga jobb som finns.
 • Om du inte tillhör en agentur försöker produktionsbolag ibland att sänka arvodet och ”spara” pengar genom att både boka upp barn från agenturer och barn utan agentur. Fråga vad arvodet är innan och gör upp om det är arvode per påbörjad timme eller halvdag/heldag.

Modellvärlden är tyvärr inte rättvis och det finns många barn som aldrig blir bokade att komma på castings.
Det viktigaste tycker jag är att barnet ska tycka om uppmärksamheten och tycka att det är roligt att bli fotograferad.

Jag hoppas att min lilla guide kan hjälpa till lite i frågetecknen kring att vara barnmodell.
Fråga gärna om det är något mer ni vill veta. Jag svarar om jag kan.

18 Thoughts on “Hur man blir barnmodell – castings och agenturer

 1. Ja gud ja den där väntan. Vi är knutna till Stockholmsgruppen och det ger en del castings – och det krävs ju verkligen att man som förälder har tid att hänga runt en halv dag här och var.

 2. Intressant inlägg :)

 3. Hej

  Tack för ditt inlägg. Roligt för Ylva att hon fick vara modell i många olika märkeskläder.

  Vår lilla Jacinta, 4 år gammal ska nu på lördag till en s k HM-casting. Både hon och vi som föräldrar är oerfarna hur det verkligen funkar i denna branch. Hoppas bara att hon ska ha kul.

 4. Hej tänkte fråga om du betalar för din dotter på statist.se en summa för att bli uppbokad på casting??

  • Hej Darine,

   Avgiften man betalar till statist är inte för att de ska boka upp en för casting. Man får göra allt jobb själv. Avgiften är för att kunna söka jobb via sajten överhuvudtaget.

   MVH Marie

 5. camilla andersson on 16:14 14 november, 2014 at 16:14 said:

  Hej:) min dotter är 10 år o heter hannah andreasson i skulle vilja bli en barnmodell :-) hon
  Är 140 cm lång o väger 31 kg långt ljust hår o älskar kläder o passar i de flesta färger:-) finns de en chans för henne att få prova en gång om ni nu söker en modell:-) mvh camilla.. Hör gärna av er mobnr 0730620500 :-)!!

  • Hej Camilla, Jag har ingen agentur och ordnar inga barnfotograferingar, jag har bara delat med mig av min erfarenhet av hur man går tillväga om man vill att ens barn ska få prova att vara barnmodell.
   Här ovan har jag gett exempel på att bli anlitat via agentur eller att söka modelljobb själv genom sajter som statist.se.

   MVH Marie

 6. Tack för att du delat med dig av din erfarenhet. Det är alltid intressant när allt är så nytt. Vi ska se hur vi gör. Men kommer garanterat att ta till oss dina tips.

 7. Veronika on 8:04 18 juni, 2015 at 08:04 said:

  Hej Marie!
  Jag hoppas det är ok att ställa en fråga så här långt efter att ditt inlägg gjordes. Jag ser för att många jobb för barn så betalas arvodet mot faktura. Får jag fråga hur ni ordnar med detta så att pengarna kommer ditt barn till del?

 8. Hej
  Jag har en dötter som är 4 1/2 månader , jag vill att hon bli barn modell .
  Kan ni hjälpa mig hur ska jag komma fram till det ??? ☺️

 9. Hej hur kan jag bärja med vem ska prata om min dotter som är tre år snart jag pratar om barnmodel snälla kan nån svara vår från ska jag bärja tack

 10. Rosita Svanborg on 10:21 24 september, 2015 at 10:21 said:

  Hej!
  Har ett barnbarn som är otroligt dockesöt och alltid med ett leénde
  hon blir 4måndare den 15 oktober 2015.
  bilder kan skickas in.
  det är en flicka

  • Rosita Svanborg on 16:10 1 oktober, 2015 at 16:10 said:

   Hej vet inte om mitt mail kom fram till dig har inte fått något svar vill gärna sända in bilder som är så fina på 4månaders flicka.
   vore bra om du kunde svara tillbaka på mailet.
   Vänliga hälsningar
   Rosita Svanborg

 11. Hej. Mitt barn har precis blivit bokat för en plåtning för pop. Jag blev så glad när de ringde att jag helt glömde fråga om arvode ( dumt nog). Vad för typ av summa kan man förvänta sig ( vi har ingen argentur och man vill ju inte bli ”prutad” på. Jag har sett arvoden mellan 1000-1500 via statist.se kan det stämma?

 12. Hej och tack för ett bra och informativt blogginlägg. jag har en dotter på fyra år om jag tror skulle tycka om att vara modell. Intressant att läsa om era erfarenheter. Mvh/Karin och Maja

 13. Hej:) min son är 8 år heter han Yozarsif i skulle vilja bli en barnmodell :-) Han
  Är 142 cm lång o väger 34 kg , älskar kläder o passar i de flesta färger:-) finns de en chans för Han att få prova en gång om ni nu söker en modell:-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation