Jag älskar sommaren, jag är dock ingen entusiast av myggor, och fästingar är det värsta jag vet!
Alla som kom på mitt Safe in the Sun-event fick med sig ett helt nytt medel från Sjö&Hav, nämligen Mygg och Fästing, ett insektsmedel utan DEET.

DEET är ett kemiskt framställt insektsmedel som tagits fram för att på en molekylär nivå blockerar myggornas förmåga att känna av vissa ämnen i människosvett. Medlet har visat sig hämma viss aktivitet i det centrala nervsystemet hos däggdjur och medlet har visat sig förgifta och lagras i vissa fiskar även fast ämnet ses som miljösäkert.

Om jag kan undvika det är DEET inte ett ämne jag gärna vill utsätta min dotter för om det finns alternativ. Och det finns det! Mygg och Fästing är ett växtbaserat, icke-syntetiskt alternativ baserat på extrakt av citroneukalyptus. Det aktiva ämnet heter Citriodiol® och har bevisat sig ha lika bra effekt som DEET men med lägre hudupptag och det är biologiskt nedbrytbart.

IMG_2488e_c

Detta medel fick en självklar plats i packningen när vi skulle till kända myggmarker i Norrland. Soldaten hade berättat för oss att det var mycket mygg på ön där han var instruktör för Sjövärnskårens ungdomar och myggor fullkomligt älskar mig så jag höll hårt i min myggroll-on.

När vi kom fram till ön var det soligt och varmt och myggen kändes inte direkt av, men så fort det började skymma för kvällen fylldes området med myggsvärmar. Platsen var extra gynnsam med tillgång till både vatten och på gränsen till ett skogsområde. Jag strök ett tunt lager på alla platser där jag brukar bli biten och även på kläderna. Rollern var lätt att använda men medlet kom ut lite ojämnt i vita stripor. Medlet lämnade inga fläckar med var inte helt lätt att få på jämnt.
På Ylva var jag mer försiktig, på förpackningen stod det att det var för barn från 3 år och hon är snart 2 år. Jag duttade lite av rollern på hennes kläder och skor och på solhatten. Jag hade gärna velat ta på armar och ben men var rädd att hon skulle råka få i sin medlet, så jag lät bli.

IMG_9380e_c

Under vårt dygn på ön fick jag två myggbett och Ylva fick tre på ena handen och ett under ögat som svullnade upp rejält. De tre myggbetten på handen var precis bredvid varandra så handen blev till en svullen klump. Jag är ledsen för Ylvas skull att hon fick fyra jobbiga myggbett, och speciellt på ställe där jag inte hade velat eller vågat använda medel. Men myggbett är ju inte dödliga och kliandet går över även om det är jobbigare att sova och komma till ro.

IMG_9383e_c

Kökspersonalens myggmedelssamling

På området jobbade två kvinnor i köksbyggnaden, precis i skogsbrynet där det var fullt med myggor. De var väl rustade för att skydda sig mot myggorna eftersom de precis som jag var väldigt omtyckta. För dem spelade det ingen roll om det var giftiga ämnen i medlena eller inte, bara de fungerade. För den ena kvinnan hade inget fungerat, hon hade gett upp helt.

Mygg och Fästing-kitet hade hon fått av sin son som läst att det skulle vara extra bra och giftfritt, men inget hade bitit på henne, utom myggorna. Själv är jag nöjd med att vi fick så få myggbett under vår vistelse på ön. Vi var ute mycket på kvällen och jag trodde jag skulle få fler myggbett.

Sammanfattning:
Kanske fungerar olika medel olika bra på olika personer. Kanske måste man tyvärr prova sig fram för att hitta något som fungerar för en själv. Om man är intresserad av att prova ett insektsmedel utan DEET kan jag absolut rekommendera den här produkten. Jag provade spray-versionen som jag lånade av kvinnorna i köket och den var väldigt lätt att applicera, men jag skulle rekommendera roll-on för småbarnsfamiljer då man får lite bättre kontroll på var man applicerar även om appliceringen inte blir så jämn.

Betyg: 5/5

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation