Aktiviteter: Att göra i Stockholm

Här listar jag mina bästa och roligaste tips när man vill göra något kul i Stockholm, längst ned på varje aktivitet finns också länkar till blogginlägg från när vi besökte platsen.
Jag har även försökt beskriva i presentationen hur väl något passar om man har barn med sig. Har du några frågor finns länk och kontaktuppgifter till respektive aktivitet men jag svarar gärna på frågor om jag kan. Jag tar även tacksamt emot tips på saker att göra som borde finnas med här i listan.

Först har jag listat aktiviteter i Stockholm City och nedanför det kommer aktiviteter en bit utanför Stockholm. Aktiviteterna är listade i alfabetisk ordning.

Stockholm City

 Babytecken Collage
Babytecken
Palmfeltsvägen 13 kontaktperson: lena@stockholmsdf.se
 Sveriges Dövas Riksförbund- SDR ordnar kurser i Babytecken. På kursen som är under tre tillfällen lär man sig vanliga ord att använda när man kommunicerar med sitt barn. Babytecken är ett sätt att kommunicera med ditt barn under tidiga år, innan dess tal kommit igång. Barn härmar personer i sin omgivning, det nickar, vinkar mm. Med babytecken finns en möjlighet att ditt barn kan kommunicera och berätta mer än så. Ett tecken är lättare att göra med händerna än ett ord är att uttala, och många tecken är dessutom logiska och lätta för barnet att koppla samman med betydelsen. Babytecken utgår från det svenska teckenspråket och kursen är inte till för att lära barnet, utan föräldrarna. Kommunikationen med barnet sker sedan hemma som stöd till att man pratar med barnet.
När jag gick kursen berättade kursledaren att hennes dotter kunde mer än dubbelt så många ord som andra hörande barn på 2års kontrollen på BVC. Babytecken kan även vara ett sätt att stärka banden till sitt barn och minska frustrationen barnet har när det inte kan prata och göra sig förstådd. Kursen leds av kursledaren och en tolk.
Barnvänlighet: Kursen hålls i Dövas Hus lokaler nära Globen, huset har en trappa på ca 5 trappsteg för att komma in i lokalen. Barnen kan sova eller leka på madrasser på golvet under tiden som kursen pågår och det finns leksaker utlagda. Man kan köpa lite fika under en kort paus om man har lust. Mikro, skötrum och barnstolar finns i lokalen.
Pris: 500kr för tre lektioner
Blogginlägg: 2013-02-13, 2013-03-08,
Barnvagnsbio
Barnvagnsbio på SF
Klarabiografen, Kulturhuset 08-562 600 00
SF-biograferna erbjuder en fantastisk service för föräldralediga småbarnsföräldrar. Jag kallar det service eftersom arbetet de lägger ner knappast kan löna sig annat än i goodwill från besökarna. Om barnvagnsbio finns i din stad så ta chansen att gå på bio med din bebis mitt på dagen.
Barnvänlighet: Barnvänligare än så här blir det knappast. Kör in med barnvagnen och parkera framför duken eller sitt på första raden och ha bebisen i vagnen framför din plats. Ljudet är dämpat för små öron och så blir det paus i mitten av filmen. Allt förberett med mikrougn, skötbord och en lite ljusare salong. Se bilder och beskrivning i mitt blogginlägg (länk här nedan) så kan du se hur det fungerar.
Pris: Samma som ordinarie pris för filmen på bio.
Blogginlägg: 2013-01-16
Hallwylska Collage
Hallwylska museet
Hamngatan 4, Stockholm 08-402 30 99
Hallwylska museet är ingen traditionell museibyggnad utan var ett palats uppfört åt Walther och Wilhelmina von Hallwyl. Deras storslagna hem tog fem år att bygga och stod klart 1898, 40 rum och 2000 m2 stort. Utforska museet med audioguide eller varför inte gå på en dramatiserad visning.
Titta in på hemsidan för att se vilka aktiviteter som pågår. Museet är inte anpassat för barnvagn.
Barnvänlighet: Hallwylska museet är roligast för de lite större barnen som inte längre behöver barnvagn. Det finns flera spännande aktiviteter för barn och man kan boka familjevisningar om man vill upptäcka museet tillsammans med en barnvänlig guide.
Pris: från 70-120kr/vuxen, barn och ungdom under 18 år går in gratis.
Blogginlägg: 2012-10-03
Junibacken Collage
Junibacken
Galärvarvsvägen, Djurgården 08-587 230 00
Junibacken är en fantastisk sagovärld för barn. Här finns många av de underbara miljöerna från våra klassiska barnsagor. Många delar av världen är speciellt anpassade till små barn som kan upptäcka skrymslen och vrår där vuxna inte kommer fram, en spännande lekvärld för nyfikna barn. De allra minsta bebisarna kan komma på babyrytmik på tisdags- och torsdagsmorgnar (ej under sommaren).
Förutom Sagotorget finns barnteater och ett sagotåg som tar med barn och vuxna på en spännande resa genom välkända sagomiljöer och med Astrid Lindgrens röst i högtalarna.
Efter lek och stoj kan man köpa fika eller mat i Junibackens restaurang och besöka bokhandelns för att köpa med sig sina favoritböcker hem.
Barnvänlighet: Eftersom Junibacken är en värld för barn så är allt anpassat för barns behov. Man får dock inte ta med sig barnvagn in i lokalerna, de måste ställas på den enorma barnvagnsparkeringen utanför. Glöm inte att ta med lås till vagnen (går även att köpa i kassan). Inne på Junibacken finns stora skåp att låsa in skötväska och ytterkläder i och det går att låna en bärsele mot en legitimation i pant om man vill. Man får inte ha med sig matsäck in på Junibacken men man kan gå ut och äta den och sen komma tillbaka om man vill. Ett tips är att spara barnens finkläder till en annan dag och ta på oömma kläder som man kan krypa, klättra och hasa i utan att de blir förstörda.
Pris: 145 kr/vuxen, 125kr/barn (2-15 år, under 2 år fritt)
Se hemsida för vardagsrabatt, årskort och mitt-i-veckan-rabatt. Dessa gäller ej sommartid.
Blogginlägg: 2012-09-03, 2013-05-25
Moderna museet Collage
Moderna museet
Exercisplan, Skeppsholmen 08-520 235 00
Moderna museets utställningar är intressanta både för vuxna och barn. Den moderna konsten är oftast rolig och spännande även för små barn. Utomhus finns skulpturer i parkerna runt om museet och på söndagar finns speciella minivisningar för barn mellan 2-6 år och 7-14 år med skapande verkstad. För de riktigt små barnen finns babyvisningar i extra lugn takt och där man målar tillsammans efter visningen och bebisen får vara med i Verkstan. Titta på hemsidan för aktuella dagar.
Barnvänlighet: Moderna museet är väldigt bra anpassat för barnvagn, alla dörrar öppnas automatiskt. Har du inte med en egen barnvagn och ditt barn blir trött kan man låna en sittvagn. Det finns toalett med skötbord och särskilda platser att äta medhavd matsäck.
Pris: 120kr/vuxen, 100kr/studerande och pensionärer, gratis för barn under 18 år.
Blogginlägg: 2012-05-09, 2012-11-29, 2012-11-29 del 2, 2012-12-18 akt 1, 2012-12-19 akt 2, 2012-11-19 akt 3,
Mabra Collage
Måbra Förskolor
– Parklek, öppen förskola och fritidsklubben
Vasaparken och Observatorielunden 08-30 76 14
Måbra Förskolor bedriver sin verksamhet i Vasastan i Stockholm. De har bemannad parklek och fritidsklubben i Vasaparken och i Observatorielunden. Öppen förskola med utbildad personal finns i Observatorielunden. Två härliga oaser för föräldrar som vill hitta på något med sin bebis på föräldraledigheten. Håll koll på deras hemsida för roliga aktiviteter, – vi provade babymassage (läs inlägget), men de ordnar även första hjälpen kurser och mycket annat.
Barnvänlighet: Allt är självklart anpassat för barn. Låna toaletten när du är i parken och leker. Passa på att fika billigt med andra föräldralediga eller låt ditt barn vara med i någon av alla roliga aktiviteter med utbildad personal.
Pris: Gratis att besöka öppna förskolan och parkleken. Fika till självkostnadspris. Vissa aktiviteter kan kosta men då står det angivet på hemsidan.
Blogginlägg: 2013-03-12
Nordiska museet Collage
Nordiska museet
Djurgårdsvägen 6-16, Stockholm 08-519 546 00
På Nordiska museet visas utställningar om traditioner, seder och bruk, mode, dukade bord, möblerade rum, dockskåp från tre sekler, fotografier, målningar av Strindberg och mycket mer. Jag tycker personligen väldigt mycket om Nordiska museet för den otroligt vackra byggnaden och de varierande utställningarna och aktiviteterna. Ett hett tips är att titta in på deras hemsida ofta för att inte missa något spännande.
Barnvänlighet: Nordiska museets ingång är en imponerande trappa, men har man barnvagn så är det bättre att ta den högra flygeln som är entré för besökare med barnvagn och rullstolsbundna. Det finns en garderob i anslutning och det finns hissar till alla våningar.
Glöm inte att besöka Lekstugan som passar bra för barn från 5 år och uppåt. En spännande lek- och lärmiljö där barnen får leka i en 1800-tals miljö. Entré till Lekstugan kostar 20kr/barn och man får inte ta med sig barnvagn in.
Pris: 90kr/vuxen, pensionär och student. Barn och ungdom under 18 år går in gratis.
Kvällsöppet med fri entré onsdagar mellan 17-20. 20kr/barn i Lekstugan.
Blogginlägg: 2012-09-14, 2012-09-12
Babysim Collage
Stockholms Babysim – öppen bassäng
Södra Agnegatan 20 076-250 86 51
Att bada med sin bebis är verkligen något av det mysigaste man kan göra. Vi bokade ingen babysimkurs eftersom vi inte kände att vi kunde binda upp oss under perioden, men vi passade på att bada när bassängen var öppen för allmänheten. Väldigt roligt och något vi gärna gör ofta.
Barnvänlighet: Lokalen ligger i källarplan och man går in längs med en sluttande garagenedfart. Vagnen parkeras i nedfarten så glöm inte barnvagnslås. I kvinnornas omklädningsrum finns stora träboxar att låsa in skötväska i, men det finns tyvärr inte i männens omklädningsrum. Utanför männens omklädningsrum finns små låsbara skåp för värdesaker. I båda omklädningsrummen finns flera skötbord uppställda så att man kan byta om på sitt barn. När man duschar före och efter poolbesöket finns IKEAs barnstolar att använda som hjälp om man vill sätta ifrån sig barnet. Det finns även madrasser att lägga barnet på i duschen.
Pris: Vuxen 100 kr, barn under 12 år 50 kr. OBS! Ta med kontanter.
Blogginlägg: 2012-12-21
Creativity House Collage
The Creativity House
Fridhemsplan, Drottningsholmsvägen 31 08-652 26 28
På The Creativity House är det drop-in pyssel varje dag mellan 10-18. Här kan man måla keramikföremål, göra hand- och fotavtryck i lera eller i färg och prova glasfusing. Ett roligt sätt att låta konstnärsådran komma fram eller  varför inte passa på att göra fina och personliga presenter till nära och kära?
Barnvänlighet: Hallwylska museet är roligast för de lite större barnen som inte längre behöver barnvagn. Det finns flera spännande aktiviteter för barn och man kan boka familjevisningar om man vill upptäcka museet tillsammans med en barnvänlig guide.
Pris: 55kr/pers + keramikkostnad
Blogginlägg: 2012-08-03, 2012-11-15

En bit utanför Stockholm

Haringe Collage
 Bada på Häringe Slott
Häringe Slott, 137 41 Västerhaninge 08-400 523 10
 Häringe Slott är en del av c/o hotels och är fyrstjärnigt hotell, har en förstklassig restaurang och en utomhuspool med en egen historia. Vi besökte utomhuspoolen med saltvatten från den närliggande viken. Poolen är Sveriges första utomhuspool av olympiska mått byggd av Torsten Kreuger på 1930-talet med en tillhörande rutschkana från andra våningen. Tyvärr finns inte rutschkanan kvar men slottsmiljön är helt fantastisk.
Barnvänlighet: Lite svårt att ta sig fram med barnvagnen både genom entrén och nerför trapporna ut i trädgården till poolen. Eftersom Soldaten tog vagnen under armen och bar den så tittade jag inte efter alternativa vägar att gå med vagnen så det kanske finns nån hiss eller ramp.
På Häringe slott är både barn och hundar välkomna, barn får lika vällagad mat som de vuxna och hundarna har en helt egen meny. Här älskar de sina gäster och det märks!
Pris: 50kr/person för entré till badet. 100kr/person vid lån av handduk.
Blogginlägg: 2013-07-23
Lovo Magasin Collage
Lovö Magasin
Lunda Gård 070-444 16 45
Strax utanför Stockholm ligger denna undersköna lantliga oas, en gårdsbutik och ett café att mysa i under ljusa sommarnätter och murriga hösteftermiddagar. I caféet serveras specialiteten matiga våfflor och på hemsidan utannonseras allt från familjeaktiviteter till kurser och i butiken säljs egengjorda delikatesser och lantromantik. Precis sådär mysigt som det låter.
Lovö Magasin har lite varierande öppettider så titta in på deras hemsida eller deras facebook för att kontrollera om de har öppet.
Barnvänlighet: Lovö Magasin ligger lite avlägset till om man inte har bil. Men en mysig promenad på ca 2km är en härlig promenad om vädret tillåter. Gårdsbutiken och caféet ligger i en byggnad som har en trappa liknande en stege och det kan vara lite svårt att komma upp med barnvagn.
Blogginlägg: 2012-09-10, 2012-09-13,
Zinnemax5D Collage
Zinnemax5D biograf
Kista Galleria 08-752 01 00
Zinnemax 5D är Sveriges första 5D-biograf. Zinnemax 5D stimulerar alla sinnen på ett sätt som få har fått uppleva och skapar en känsla av att vara med i filmen. En biograf där du får en riktig häftig uppleveslse med film i 3D, stolar som rör sig, känseleffekter, ljuseffekter, vatten, doft, vind och rök.
Barnvänlighet: Filmerna har en åldergräns från 4-7 år eller 7-11 år och vissa kräver vuxens sällskap. En aktivitet som är rolig för dig med lite större barn som kan uppskatta en actionfylld visning utan att bli skrämd av effekterna.
Pris: Från 50kr till 75kr/person
Blogginlägg: 2012-09-04, 2012-05-26, 2012-05-24