Tandreglering & käkoperation

Min tand-historia:

Som sju-åring, precis när mina permanenta tänder vuxit ut, red jag på en skolkompis rygg och hon tappade mig med huvudet före i asfalten och jag slog av båda tänderna så det bara var små stumpar kvar. Mina föräldrar kom inte ihåg att anmäla till skolans försäkringsbolag att jag skadat mig så nån ersättning fick jag aldrig. (Därför är jag själv väldans noga med Ylvas försäkringar).
Resten av min ungdom bestod av många besök hos tandläkaren då mina framtänder av plast ramlade av titt som tätt. Speciellt eftersom tänderna stod ut så mycket på grund av att jag sugit på tummen så länge. Tänderna brukade alltid passa på att ramla av när det var dags för skolfoto eller när tandläkaren hade stängt för dagen. Det kunde hända om jag åt av ett äpple, en hård smörgås eller så lossnade de bara.

När jag var i tonåren fick jag tandställning för att jag sugit på tummen. Först fick jag en natt-tandställning som satt som en hjälm runt hela huvudet fasthakad i en plastavgjutning i munnen. Helt omöjligt att sova och inte gjorde den mycket nytta heller.

I senare tonåren fick jag räls. Något som jag längtat efter och gärna ville ha då jag flera gånger blivit retad för mina utstående tänder. Barnen på skolgården sköt fram överkäken och härmade hur de tyckte jag såg ut. Ofta knep de ihop ögonen till streck och gjorde en hel grimas av mitt utseende. Så jag längtade och längtade efter tandställningen.

Efter att ha ryckt ut fyra tänder bara för att få plats med tandställningen så bar jag sen räls i två års tid. Tänderna rätades upp och såg riktigt fina ut, men mina käkar gick fortfarande inte ihop när jag tuggade. Tandreglerarna försökte då tvinga min käke att hitta ”ett nytt bett” och jag fick lära mig att skjuta fram underkäken så långt jag kunde och försöka få det läget att bli det naturligaste läget för mig. Det gick inte.

I två år till hade jag natt-tandställning, som tur var utan alla spännen runt huvudet. Jag hade metalltrådar klistrade på baksidan av tänderna så att de skulle hålla sig på plats. Men det gjorde de inte. Runt den här tidpunkten blev jag 20 år och skulle börja betala för tandvård. Jag kände inte att jag hade råd, så istället för att få metalltråden borttagen när det var dags, fick den sitta kvar så länge den höll och sen när den släppte tog jag en tång och knipsade bort den själv. De pengar jag la på personlig tandvård gick istället till akutlagningar av mina framtänder som fortsatte att ramla av då och då.

Många år senare bodde jag i Umeå och hade sedan några år börjat känna av spänningshuvudvärk. Jag gnisslade tänder på nätterna och stress gjorde att käkarna låste sig. Jag sökte hjälp på studentmottagningen på Umeå universitetssjukhus och fick hjälp med en nattskena för att minska spänningarna. På studentmottagningen är det studenter under utbildning som gör ingrepp och bedömningar under överinseende av sina lärare. En överläkare såg mig och sa att jag behövde operera käken för att få ordning på både värk och utstående tänder. Hon förklarade för mig att jag inte alls hade så utstående tänder utan en svag underkäke. Det skulle inte spela någon roll hur mycket jag tandreglerade för mina käkar skulle aldrig passa ihop ändå. Samma sak med mitt ”överbett”, det berodde inte på att jag sugit på tummen, utan hade funnits där hela tiden.

Mina besvär räknades inte som kritiska och alternativet var att betala landstinget för operationen själv. En käkoperation som skulle behöva föregås av tandställning som jag också skulle betala privat. Jag avfärdare behovet och slog mig tillrätta med min anti-gnissel bettskena. Jag var ju ändå på väg mot Stockholm och hade bebis i magen. Hade massor av annat att tänka på. Överläkaren sa att hon kunde skicka en remiss till Stockholm och låta dem titta på saken, kanske skulle de se på det hela lite annorlunda.

Det tog några månader innan jag fick tid hos specialisttandvården i Stockholm. Men då hade det hänt något. Under graviditeten hade hormonerna gjort mitt tandkött extra mjukt och min underkäke och underläpp hade pressat fram och ut mina framtänder så mycket att jag hade fått en glugg mellan tänderna och inte kunde sluta läpparna kring tänderna. Att inte kunna sova med stängd mun räknas som en hälsorisk för att munnen och tandköttet blir torrt och infektioner och plack fastnar/bildas lättare.

Så helt plötsligt var jag berättigad till både tandreglering och käkoperation. Dock efter att ha pratat igenom alla aspekter med både en specialisttandläkare och en käkkirurg. Efter att allt var bestämt, vilket också tog sin lilla tid (ca 1 år), så var det dags att börja med tandställningen i februari 2013.

Här i bloggen delar jag med mig av hur det går med tänderna och operationen.
Käkoperationen är nu planerad till september 2014.
Jag hoppas min resa kan informera och hjälpa andra.

 Blogginlägg om tandreglering och käkoperation:

IMG_1007e_1200

Choklad som jag inte behöver tugga efter käkoperationen

Idag besökte jag Bak och Chokladfestivalen, något jag kanske inte skulle gjort. Jag ...
Read More
IMG_8978e_c

Känner mig hungrig, trött och sjuk…

Jag hade tänkt mig en helkväll med massor med inlägg i bloggen, men jag fastnade på vägen, har så mycket ...
Read More
IMG_8689

Sänghäng på sjuhuset och smärta!

Soldaten tog med en t-shirt att sova i och valde den här. Underbara älskling! Fick massor med tidningar, så nu ...
Read More
140909 Op timestamp

Min käkoperation på Karolinska sjukhuset i Huddinge

Jag skrevs in imorse vid halv åtta. Jag hade fått instruktioner om att duscha på morgonen och att inte äta ...
Read More
140903 Teeth Collage_ec

Nervös inför käkoperationen

Imorgon är det dags för operationen och jag har varit lite nervös hela dagen. Egentligen är jag mest nervös för ...
Read More
130605 Tandstallning

På väg att få räls

Sitter på bussen på väg till tandläkaren och funderar på hur det ska gå att ha räls igen. Hade det ...
Read More

Den mentala bilden av maj!

Just nu är det fullt upp med bröllop, körlektioner, Poppius-kursen och tandreglering. Vissa stunder känns det som att jag bara ...
Read More
IMG_4330e

Bröllopsplanering, stress och schemapussel!

Snart är det bara en månad kvar till bröllopet och mycket är fortfarande kvar att göra. En hel del saker ...
Read More
IMG_4570e

En fullbokad alla <3-dag

Sitter hemma och pustar ut lite med Ylva och vovvarna. Den här dagen har varit galen men så himla rolig! ...
Read More

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>